27 september 2024

Boekbericht: 1 oktober verschijnt 'Van Schipborg naar Lausanne' van Carl Mureau & Jan Dijkema

1 oktober verschijnt bij uitgeverij Noordboek - Van Gorcum

 

Van Schipborg naar Lausanne

Over het leven van Jan Dijkema

Carl Mureau & Jan Dijkema

Iedereen die hem ooit de hand geschud heeft, weet wie Jan Dijkema is. En dat zijn er velen! Van 2016 tot 2022 was hij voorzitter van de Internationale Schaatsunie (ISU). Als bestuurder werkte hij ruim dertig jaar binnen de schaatswereld. 

Hij vloog de wereld rond met het internationale schaatscircus, maakte negen Olympische Spelen mee en kwam in contact met de groten der aarde. Zijn grootste drijfveer: een enorme liefde voor de schaatssport. Wat weinigen weten, is dat Dijkema daarvoor zijn sporen al had verdiend als begeesterd politicus en provinciebestuurder. 

In het jaar dat hij tachtig wordt blikt Dijkema terug op zijn leven, waarin het besturen centraal stond, zowel binnen als buiten de schaatssport. Dat levert 34 verhalen op, die samen een boeiend tijdsbeeld schetsen. Van de Drentse akkers tot de ereloges van de sport: Van Schipborg naar Lausanne 

Carl Mureau (1965) was ruim dertig jaar krantenjournalist voor NRC, Rijn & Gouwe, BNDeStem, AD en Trouw. Hij werkt sinds 2017 bij de schaatsbond KNSB en schreef onder meer de biografie van olympisch kampioen Bob de Jong. 


Van Schipborg naar Lausanne. Over het leven van Jan Dijkema | Carl Mureau & Jan Dijkema | ISBN 978 90 2326 024 0 | Paperback | 224 pagina's | verkoopprijs € 24,90 | verschijnt 1 oktober bij Noordboek-Van Gorcum