11 april 2024

Boekbericht: 16 april verschijnt 'Waar het is' van Marcel van Ool

Logo Noordboek

 

16 april verschijnt bij uitgeverij Noordboek

 

Waar het is

Aantekeningen bij de Plek

Marcel van Ool

De Plek; dat is waar je je als mens verbonden weet met de Aarde. Van Ool schreef er eerder over, maar nog nooit zo menselijk en erudiet. Hij neemt in dit persoonlijke document de lezer mee naar het landgoed S., dat zijn toevluchtsoord is voor de drukte van de stad en dat in coronatijd zijn Plek werd. 

De schrijver doet verslag van zijn vele natuurontmoetingen. Maar er is meer. Elk bezoek aan het landgoed vormt de aanleiding voor onderzoek en Van Ool duikt diep de letteren in. Met duidelijk plezier toont hij zijn gevonden schatten: een gedicht over de schoonheid van citroenen, een haiku waarin op een bronzen bel een vlinder slaapt, maar ook snibbige opmerkingen van Jane Austen, aanstellerij van Elisabeth Maria Post, een zestiende-eeuws recept voor vliegzalf, een betoog over de wreedheid van de natuur, en nog veel meer. 

De stijl van Van Ool is zo aanstekelijk dat je als lezer niet eens doorhebt hoeveel je leert. Dit boek leg je hooguit weg om zelf de natuur op te zoeken. 

 

Marcel van Ool (1970) studeerde kunstgeschiedenis en is sinds 1998 verbonden aan Staatsbosbeheer waar hij vanaf 2005 werkzaam is als adviseur landschap en cultuurhistorie. 

Hij initieerde en begeleidde tal van kunstprojecten in de natuur. Zo haalde hij voor Staatsbosbeheer de Britse kunstenaar Andy Goldsworthy naar Nederland. Daarnaast publiceerde Van Ool onder meer over de landschappen van Ruisdael, Van Gogh en Mondriaan.  

Van zijn hand verscheen ‘Het innige landschap’ (2021), waarin hij voor het eerst het belang van de Plek verkende en 'De Aarde, opnieuw' (2023). 

 

Waar het is. Aantekeningen bij de Plek | Marcel van Ool | ISBN 978 94 6471 177 6 | Hardcover | 112 pagina's | verkoopprijs € 19,90 | Verschijnt 16 april bij Noordboek