09 februari 2024

Boekbericht: 26 februari verschijnt 'Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Beyond Heaven and Earth' van Vaiva Laukaitienė, Han Steenbruggen, Kurt van Eeghem, Jan Brokken

Logo Noordboek

 

26 februari verschijnt bij uitgeverij Noordboek

 

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Beyond Heaven and Earth

Grootmeester uit Litouwen [1875-1911]

Vaiva Laukaitienė, Han Steenbruggen, Kurt van Eeghem, Jan Brokken

 

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911) is de belangrijkste componist én beeldend kunstenaar van Litouwen. Kunsthistorici noemen zijn naam in één adem met die van tijdgenoten als Gustav Klimt, Edvard Munch en Wassily Kandinsky.

In plaats van de werkelijkheid – zoals wij die (her)kennen – geeft Čiurlionis met zijn werk een andere wereld weer; die van mythen, sagen, sprookjes en visioenen. De natuur was zijn muze en hij haalde zijn inspiratie uit zowel Litouwse sagen, legenden en volksgeloven als uit niet-westerse culturen, variërend van de Oud-Egyptische, Indiase tot Aziatische. Dat verbeelden van ongekende voorstellingen en werelden loopt als een rode draad door zijn werk.

Het werk van Čiurlionis neemt een unieke plaats in binnen de moderne kunst in Europa. Niet alleen omdat het zo verbonden is met de identiteit van een land dat eeuwenlang werd onderdrukt, maar vooral ook omdat het volstrekt authentiek is in zijn benadering en thematiek.

 

Het boek verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Belvédère, te zien van 24 februari tot en met 9 juni 2024.

 

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Beyond Heaven and Earth. Grootmeester uit Litouwen [1875-1911]  | Vaiva Laukaitienė, Han Steenbruggen, Kurt van Eeghem, Jan Brokken | Vertaling: Lina Sotničenkaitė-van Kesteren | ISBN 978 94 6471 188 2 | Hardcover | 144 pagina's | verkoopprijs € 34,95 | Verschijnt 26 februari bij Noordboek