Boekbericht: 1 juni verschijnt 'De romantische leugen en de romaneske waarheid' van René Girard

 

Hét standaardwerk over het mimetische verlangen.

 

1 juni verschijnt bij uitgeverij Noordboek

 

De romantische leugen en de romaneske waarheid

 

René Girard


« Je kunt zelf bepalen wie je wilt zijn! » Nou, nee dus. Het idee van authentieke zelfbepaling is een romantische leugen. De waarheid is namelijk dit: we leven in relaties en worden grotendeels onbewust maar diepgaand beïnvloed door de ander (mimesis). Tot in onze diepste verlangens toe. We begeren wat de ander begeert.

Alle grote romanciers lijken deze waarheid te hebben onderkend. Cervantes, Stendhal, Flaubert, Proust, Dostojewski, allemaal beschrijven ze driehoeksverhoudingen en de daaruit voortkomende gevoelens van afgunst, jaloezie en impotente haat. Hoe pijnlijker deze gevoelens worden, hoe meer we geneigd zijn ons aan de romantische illusie vast te klampen.
Is er ontsnapping mogelijk aan de romantische leugen? In dit meesterwerk uit de mens- en literatuurwetenschappen houdt René Girard die optie open.

Met een voorwoord van Michael Elias.

René Girard (1923–2015) wordt beschouwd als een van de grootste vernieuwers in de hedendaagse menswetenschappen. Als Frans filosoof, historicus en literatuurwetenschapper doceerde hij onder meer aan Stanford University en was hij lid van de prestigieuze Académie Française.

De romantische leugen en de romaneske waarheid | René Girard | ISBN 978 90 561 5857 6 | Paperback | 352 pagina's | verkoopprijs € 29,90 | Verschijnt 1 juni bij Noordboek


Bijlagen en downloads

Inkijk_De romantische leugen en romaneske waarheid.pdf
Download bestand
OMS_voor_De romantische leugen_lr.jpg
Download bestand