17 oktober 2024

Boekbericht: 7 november verschijnt 'Berthe Hoola van Nooten' – botanisch tekenares uit de negentiende eeuw

Logo Noordboek

 

Berthe Hoola van Nooten (1817-1892)

 

Leven en werk van een ongekende bloementekenares

David Apollonius Coppoolse

verschijnt 7 november bij Noordboek

Kleurrijke biografie van Berthe Hoola van Nooten, maakster van een van de mooiste platenboeken over de flora van Java

De plantkunde van voormalig Nederlands-Indië kent een lange en rijke geschiedenis. Meestal werd die beschreven door mannen. Maar in 1863 werd in Brussel Fleurs, fruits et feuillages choisis de l’île de Java gepubliceerd, een platenboek over de flora van Java dat vrijwel elke andere populaire titel over dit onderwerp in de schaduw stelde. Dit tweetalige werk bleek bedacht, getekend en geschreven te zijn door een vrouw: de Utrechtse domineesdochter Berthe Hoola van Nooten (1817-1892).

Vele botanici kennen dit groots opgezette boek, dat inmiddels zeldzaam en onbetaalbaar is geworden. Over de maakster tastte tot nu toe iedereen in het duister. De tekenares blijkt een veel avontuurlijker bestaan te hebben geleid dan vermoed, met omzwervingen in Suriname, Louisiana, Texas, New York en Nederlands-Indië.

Hoe het haar als vrouw is gelukt om zo’n prestatie te leveren in een door mannen gedomineerde wereld is het onderwerp van deze biografie over haar leven en werk. Haar tijd komt aan bod, de verhoudingen tussen vrouwelijke en mannelijke kunstenaars, de koloniale slavernij, net als de ontstaans- en drukgeschiedenis van haar spectaculaire florilegium en de receptie daarvan.

Opening tentoonstelling en boekpresentatie 7 november in Wageningen

Op donderdag 7 november vanaf 15.00 uur opent bij de Speciale Collecties van de WUR de expositie 'Beautiful Botany' over vrouwelijke tekenaars in de botanie. Het werk van Berthe Hoola van Nooten – die opgroeide in Wageningen – is hier ook te bewonderen.
David Coppoolse zal bij de opening het eerste exemplaar van het boek uitreiken. 

Aanmelden is verplicht en kan via dit formulier >>

Wageningen University & Research (WUR), Forum, Droevendaalsesteeg 2 te Wageningen

David Apollonius Coppoolse werkt in een boekhandel en heeft een passie voor de negentiende-eeuws natuurhistorische wetenschap. Hij bezit een gestaag uitdijende collectie boekwerken op dat gebied. Hij schreef dit boek in samenwerking met Marcel van Dorst, adviseur waterkwaliteit en tevens verzamelaar van natuurboeken.

David A. (Apollonius) Coppoolse | Berthe Hoola van Nooten (1817-1892) | Leven en werk van een ongekende bloementekenares | verschijnt bij Noordboek | ISBN 9789464712520 | gebonden, geïllustreerd, 280 pagina’s | verkoopprijs € 39,90