15 oktober 2024

Boekbericht: 29 oktober verschijnt 'Zo zijn we niet meer getrouwd' van Pol van der Wiel

Logo Noordboek

 

Zo zijn we niet meer getrouwd

 

Hoe het moderne huwelijk veranderde

 

Verschijnt 29 oktober 

Pol van de Wiel

 

Tot voor kort was het ondenkbaar: in bijna veertig landen kunnen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen en de meeste kinderen worden inmiddels buiten het huwelijk geboren. Wat is er gebeurd?

In Zo zijn we niet meer getrouwd getrouwd  volgt Pol van de Wiel het spoor van het moderne instituut in Nederland en Frankrijk. Met de geboorte van het burgerlijk huwelijk rond 1800 krijgt de seculiere staat het primaat van de regelgeving, waar religieuze instanties dat eerder hadden. Daarmee is de weg vrij om het huwelijk te moderniseren. Maar nog lang blij de getrouwde vrouw handelingsonbekwaam, echtscheiding praktisch onmogelijk en bestaat er scherp onderscheid tussen ‘wettige’ en ‘onwettige’ kinderen.

De ontwikkelingen van de afgelopen halve eeuw vormen daarmee een duidelijke breuk. Het opzienbarende homohuwelijk blijkt onderdeel van een stille, bredere transformatie, waarin de doorbraak van de waarden vrijheid en gelijkheid een hoofdrol speelt. De echtverbintenis wordt een optionele, horizontale band tussen twee personen. Op levendige wijze beschrijft Pol van de Wiel de ontwikkelingen in het huwelijk – een geschiedenis vol onverwachte wendingen.

Pol van de Wiel (1985) is verbonden aan de juridische faculteit van de Universiteit Maastricht. Hij studeerde rechten in Leiden, politieke filosofie aan de EHESS in Parijs en promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit boek is de publieksversie van zijn proefschrift.

 

Zo zijn we niet meer getrouwd. Hoe het moderne huwelijk veranderde | Pol van de Wiel | ISBN 978 94647 1199 8 | Paperback, 304 pagina's | € 24,90 | Verschijnt 29 oktober