11 juni 2024

Boekbericht: 26 juni verschijnt 'Hoe worden we humaan?' van Johann Gottfried Herder

Logo Noordboek

 

26 juni verschijnt bij uitgeverij Noordboek

 

Hoe worden we humaan?

Teksten van een vergeten Verlichtingsdenker

Johann Gottfried Herder

Hoe worden we humaan? Door eerst maar eens af te rekenen met het inhumane. Geen achttiende-eeuwse denker gaat zo principieel en verontwaardigd tekeer tegen het kolonialisme, racisme en het idee van de Europese superioriteit als Johann Gottfried Herder. Hij was een leerling van Immanuel Kant, maar bekritiseerde diens rassenleer. Hij raakte bevriend met Goethe, die aan zijn romanfiguur Faust trekken van de expressieve Herder meegaf.

In dit boek vinden we de belangrijkste fragmenten uit Herders geschriften in vertaling van Pieter Ippel, die de teksten ook inleidt. De fragmenten komen onder meer uit Herders meerdelige wereldgeschiedenis. Daarin beschrijft hij — en dat is revolutionair voor zijn tijd — alle volkeren als gelijkwaardig. De  geschiedenis beweegt langzaam maar zeker richting humaniteit.

 

Johann Gottfried Herder (1744–1803) was een Duits Verlichtingsdenker en een voorloper van de Romantiek. Hij studeerde bij Kant en bracht met Goethe de beweging van de Sturm und Drang op gang. Zijn Ideen waren het eerste voorbeeld van Big History. Hij werd sterk beïnvloed door de herontdekte filosofie van Spinoza.

 

Hoe worden we humaan? Teksten van een vergeten Verlichtingsdenker | Johann Gottfried Herder | ISBN 978 94 6471 204 9 | Paperback | 144 pagina's | verkoopprijs € 19,90 | Verschijnt 26 juni bij Noordboek