05 juni 2024

Boekbericht: 20 juni verschijnt 'De liederlijke middeleeuwen' van Jef Janssens

De liederlijke middeleeuwen

 

De andere kant van de mythe

Jef Janssens

 

De middeleeuwen van ridders en jonkvrouwen, lieflijke liederen van minnezangers zijn het resultaat van al te brave beeldvorming en in grote lijnen een concept van de negentiende eeuw.

Jef Janssens schraapt het laagje zoet glazuur van de mythe. De middeleeuwse cultuur laat, in woord en beeld, een rauwere werkelijkheid doorschemeren. De teksten met diepreligieuze gebeden bevinden zich in het gezelschap van poepende jongeren en verleidelijke naakten. Kunnen wij, met de blik van de eenentwintigste eeuw, de betekenis van woord en beeld in de middeleeuwen wel helemaal doorgronden? Is het gewoon humor? Bedoeld als aangename verpozing voor de lezer? Of willen die erotische tekeningen de tekst gewoon afbakenen? Hoe rijm je het ideaal van de hoofse liefde met de machocultuur waarbij de man bevrediging van zijn begeerte voor laat gaan op de smachtende en geduldige liefde?

Jef Janssens, specialist middeleeuwse literatuur, duikt diep in de middeleeuwse  wereld, geeft sluitende verklaringen maar erkent ook dat er na decennia van intensief onderzoek nog heel wat mysteries overblijven.

De liederlijke middeleeuwen. De andere kant van de mythe | Jef Janssens - Nederland | Paperback met illustraties, 208 pagina's | ISBN 978 94 6471 192 9 | Verkoopprijs € 27,50 | Verschijnt 20 juni bij Sterck & De Vreese