13 maart 2024

Boekbericht: 28 maart verschijnt 'Filosofie voor de zwijnen' van Klaas Rozemond

Logo Noordboek

 

28 maart verschijnt bij uitgeverij Noordboek

 

Filosofie voor de zwijnen

Over het geluk van dier en mens

Klaas Rozemond

Is het beter om een ontevreden mens te zijn dan een tevreden varken? Is het beter om een piekerende denker te zijn dan een losbandig beest? Deze vragen, ooit naar voren gebracht door de Engelse filosoof John Stuart Mill, staan centraal in dit boek.

 

Filosoof Klaas Rozemond zoekt een antwoord in de geschiedenis van de filosofie, vanaf de vroegste denkers tot de filosofen van nu. Het boek mondt uit in een wervelend pleidooi voor een nieuwe filosofie: het porcratisme. Bij elk van de 21 hoofdstukken onderzoeken dichter Co Woudsma en tekenaar Jet Nijkamp hoe het is om dier te zijn, en mens.

 

Dit boek, dat eerder de shortlist van de Socratesbeker haalde, laat zich op meerdere manieren lezen: als een filosofische verhandeling over het geluk van dieren en mensen, als een vermakelijke tekst met tekeningen en gedichten en als zelfhulpboek voor iedereen die gelukkig wil worden.

 

Klaas Rozemond is filosoof en jurist en werkt als universitair hoofddocent strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met Jet Nijkamp en Co Woudsma publiceerde hij behalve Filosofie voor de zwijnen ook Het aardse leven. Rozemond publiceerde verder het standaardwerk Het menselijke kwaad en het spraakmakende boek Het zelfgekozen levenseinde. Bij Noordboek verscheen De beste filosofische ideeën om je moraal te verbeteren.

 

Filosofie voor de zwijnen. Over het geluk van dier en mens | Klaas Rozemond | ISBN 978 94 6471 146 2 | Paperback | 400 pagina's | verkoopprijs € 32,90 | Verschijnt 28 maart bij Noordboek