11 maart 2024

Persbericht: 100 jaar Tuinen Mien Ruys – 12 april verschijnt 'De tuin is een proces' bij HL Books

 

DE TUIN IS EEN PROCES

100 jaar Tuinen Mien Ruys

 

Conny den Hollander

Jubileumboek over het levenswerk van Mien Ruys,
de moeder van de modernistische tuin

 

 

Verschijnt 12 april bij HL Books / Start viering 100 jaar Tuinen Mien Ruys

De invloed van Mien Ruys op de tuin- en landschapsarchitectuur is niet te onderschatten. Ze wist op indrukwekkende manier de tijdgeest te vangen in haar vele tuinontwerpen en wist als een van de eerste vrouwen naam te maken als tuinarchitect. Daarnaast deelde ze haar kennis om zoveel mogelijk mensen aan het tuinieren te krijgen.

Haar tuinen in Dedemsvaart waren haar leven lang haar proeftuin en leefomgeving, waar ze tal van kleinschaliger ideeën uitprobeerde en verfijnde. Haar eerste experiment, de Verwilderingstuin, legde ze aan in 1924 en het was het begin van de wereldberoemd geworden tuinen, die jaarlijks duizenden bezoekers trekken uit binnen- en buitenland.

In 2024 bestaan de Tuinen honderd jaar. De tuin is een proces laat de ontwikkeling van haar levenswerk in Dedemsvaart zien en maakt duidelijk hoe relevant en toepasbaar haar ideeën nog altijd zijn, nu en ook met het oog op de toekomst.  Aangevuld met historisch beeldmateriaal, tuinontwerpen en beplantingsplannen is dit boek relevant voor zowel tuin- en landschapsarchitecten als tuiniers van alle niveaus. 

Conny den Hollander is hoofd van de Tuinen Mien Ruys en is dagelijks bezig in de 30 proeftuinen in Dedemsvaart. Als geen ander weet zij hoe innovatief en bruikbaar de ontwerpen van Mien Ruys waren en nog altijd zijn.

 

 

100 jaar Tuinen Mien Ruys

Vrijdag 12 april vanaf 14.00 uur vindt de feestelijke aftrap plaats van het 100-jarig jubileum in de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart. Dan wordt ook het boek De tuin is een proces gepresenteerd. 

Tuinen Mien Ruys viert het 100-jarig jubileum vanaf april met een groot aantal activiteiten. Najaar 2024 organiseren zij in samenwerking met HL Books een symposium over het werk van Mien Ruys en haar betekenis voor ontwerpers van nu.

 

 

Conny den Hollander | De tuin is een proces100 jaar Tuinen Mien Ruys | verschijnt 12 april bij HL Books | ISBN 9789464711080 | gebonden met uitklappagina, 284 pagina’s | verkoopprijs € 39,90