19 februari 2024

Boekbericht: 4 maart verschijnt 'Oud water in de nieuwe tijd' van Piet Schipper, Henk Everts, Jan Bakker, Niels Grootjans, Ineke Noordhoff, Ab Grootjans

Logo Noordboek

 

4 maart verschijnt bij uitgeverij Noordboek

 

Oud water in de nieuwe tijd

Schoon grondwater is van levensbelang

Piet Schipper, Henk Everts, Jan Bakker, Niels Grootjans, Ineke Noordhoff, Ab Grootjans

Watercrisis? Pak em aan! Zet de natuurlijke watermachine weer aan. Wetenschappers delen hun ervaring met de Drentsche Aa en laten zien hoe duurzaam waterbeheer eruitziet. Niet terug naar ‘ooit’, maar vanuit het huidige landschap vooruit naar de nieuwe tijd. 

De auteurs bundelen bijna een halve eeuw ecohydrologisch onderzoek en schetsen met die kennis een houdbare toekomst voor de noordelijke beekdalen. Zij zien mogelijkheden voor een nieuwe aanpak in Noord-Nederland met een belangrijke rol voor het schone water uit de diepe bodem. We kunnen dat grondwater benutten om te drinken als we de oude mechanismen weer herstellen: grondwater aanvullen en de natuur ruimte geven om te herstellen.

Dit boek zet de belangrijkste kennis over ons watersysteem op een rij, plot dat op de noordelijke beekdalen, brengt in kaart waar het vastloopt en hoe het beter kan. ‘Oud water in de nieuwe tijd’ werkt toe naar een landschap met een duurzame waterbalans.

 

Oud water in de nieuwe tijd. Schoon grondwater is van levensbelang | Piet Schipper, Henk Everts, Jan Bakker, Niels Grootjans, Ineke Noordhoff, Ab Grootjans | ISBN 978 94 6471 179 0 | Hardcover | 192 pagina's | verkoopprijs € 39,90 | Verschijnt 4 maart bij Noordboek