08 februari 2024

Boekbericht: 20 februari verschijnt 'Waarom de tijd (niet) stroomt' van Jos Stollman

Logo Noordboek

 

20 februari verschijnt bij uitgeverij Noordboek

 

Waarom de tijd (niet) stroomt

Tijd bezien vanuit de natuurkunde, filosofie, psychologie en spiritualiteit

Jos Stollman

Sterrenkundige en zenleraar Jos Stollman gaat langs verschillende wegen op zoek naar de essentie van het verschijnsel tijd.

Hij start met het natuurkundige perspectief: tijdruimte in de relativiteitstheorie, tijd op grote schaal in de kosmologie en op kleine schaal in de kwantumtheorie, de pijl van de tijd in de statistische fysica. In de natuurkunde wordt onze intuïtie van tijd ondergraven. Vervolgens neemt Stollman ons mee naar de neuropsychologie, waarin met name de rol van het geheugen bij het ervaren van het stromen van de tijd centraal staat. Dan volgt de stap van weten naar denken en komen de belangrijkste filosofische inzichten over tijd aan de orde. Tot slot verschuift de aandacht naar het domein van de spiritualiteit, waar het denken terugtreedt en ruimte maakt voor nóg een nieuw perspectief op tijd.

De verschillende benaderingen vullen elkaar aan en ontmoeten elkaar in ons bewustzijn. Wie tijd beter begrijpt, komt daardoor ook tot nieuwe, verrassende inzichten in het eigen bewustzijn.

 

Jos Stollman studeerde theoretische sterrenkunde en specialiseerde zich in het onderwerp zwarte gaten waarover hij een reeks artikelen publiceerde in het tijdschrift Zenit. Daarnaast maakte hij studie van zen (bij Ton Lathouwers en Maarten Houtman) en de mystieke spiritualiteit van het christendom. Van zijn hand verschenen eerder de bestseller Zenmeester Jezus, een boek over het Thomas-evangelie, en het praktische handboek De Zen van het Leven.

 

Waarom de tijd (niet) stroomt. Tijd bezien vanuit de natuurkunde, filosofie, psychologie en spiritualiteit | Jos Stollman | ISBN 978 94 6471 184 4 | Paperback | 256 pagina's | verkoopprijs € 19,90 | Verschijnt 20 februari bij Noordboek