17 januari 2024

Boekbericht: 29 februari verschijnt 'De kathedralenbouwers' van George Duby

Logo Noordboek

De kathedralenbouwers

 

Georges Duby

Het standaardwerk van Georges Duby
in de allermooiste full colour uitgave

 

verschijnt 29 februari

 

De kathedralenbouwer is hét meesterwerk over ontwikkelingen in de middeleeuwse kunst in Europa. In dit alom geprezen boek - hier voor het eerst in een zeer rijk geïllustreerde editie - schetst de beroemde mediëvist George Duby een rijk cultuurhistorisch portret van een complex en schitterend tijdperk. Hij voert zijn lezers langs romaanse kloosters uit de tijd dat monniken het middelpunt van het culturele en geestelijke leven vormden, via de majestueuze kathedralen uit de gotiek, naar de profane veertiende-eeuwse paleizen.

Op beeldende wijze beschrijft hij allerlei kunstuitingen; van de koninklijke graven in de kathedraal van Saint-Denis tot de schitterende glas-in-loodramen van Chartres, de fresco's van Giotto en de sterrenmantel van Hendrik de Tweede. Alle kunstwerken blijken sleutels tot een beter begrijp van de sociologische omstandigheden en de mentaliteit van de middeleeuwer. 

Georges Duby (1919-1996) behoort tot de meest invloedrijke historici en middeleeuwenkenners van de twintigste eeuw en was vanaf de jaren zeventig tot aan zijn overlijden een van de prominentste Franse intellectuelen. Hij was lid van de Académie française.

 

De Kathedralenbouwers | Oorspr. titel: Le temps des cathédrales, l’art et la societé (980-1420) | Vertaling: Ger Groot | verschijnt 29 februari bij Noordboek | ISBN 978 90 56155 33 9 | Hardback, 440 pagina’s | verkoopprijs € 49,90