12 januari 2024

Boekbericht: 18 januari verschijnt 'Ufo's van Gorredijk' van Taede A. Smedes

Logo Noordboek

 

De ufo's van Gorredijk

 

Taede A. Smedes

verschijnt 18 januari

Historische reconstructie van de ufo-golf vijftig jaar geleden

Precies vijftig jaar geleden, in februari 1974, raakte het Friese dorpje Gorredijk in de ban van ufo’s – ongeïdentificeerde vliegende objecten. Niet alleen volwassenen maar ook veel schoolkinderen zagen vreemde lichten in de lucht. Er werden observatieposten opgericht en de ufo-golf werd landelijk nieuws. Terwijl onderzoekers uit het hele land naar het anders zo rustige Gorredijk trokken, raakte het dorp intern diep verdeeld. Sommige inwoners waren ervan overtuigd dat Gorredijk werd bezocht door buitenaardse bezoekers, anderen lachten hartelijk om het idee.

In dit journalistieke boek blikt Taede A. Smedes vijftig jaar na dato, samen met ooggetuigen van toen, terug op de opmerkelijke gebeurtenissen. Wat was de impact van de waarnemingen op het persoonlijke leven van getuigen en andere dorpsbewoners? En wat deed alle ophef met het dorp Gorredijk?

In het najaar zal een tentoonstelling over dit onderwerp openen in Museum Opsterlân in Gorredijk. 

Taede A. Smedes (Drachten, 1973) is godsdienstfilosoof en theoloog, journalist en musicus. Hij is docent Systematische Theologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en daarnaast actief als freelance publicist voor onder meer Nederlands Dagblad en de Volkskrant.

Taede A. Smedes – De ufo's van Gorredijk. Een historische constructie van een opmerkelijke ufo-golf in 1974 | verschijnt bij Noordboek | ISBN 9789464711721 | paperback, 216 pagina’s | verkoopprijs € 19,90