07 november 2023

Boekbericht: 24 november verschijnt 'Mijn grauwe ganzen' van Berend Voslamber

Logo Noordboek

 

24 november verschijnt bij uitgeverij Noordboek

 

Mijn grauwe ganzen

Berend Voslamber

Rebel en krachtpatser: iedereen kent de Grauwe gans. In enkele decennia is hij uitgegroeid van een zeldzame tot een massaal voorkomende vogel in Nederland. Hij is geliefd en verguisd, en regelmatig onderwerp van verhitte debatten tussen natuurbeschermers en boeren. Wat maakt deze vogel bijzonder? Elke grauwe gans heeft zijn eigen karakter. Deze slimme herbivoren herkennen elkaar aan de roep en hun kenmerkende gezichten. Ze kunnen met rugwind meer dan 100 kilometer per uur vliegen en herkennen niet alleen een zeearend van twee kilometer afstand, maar ook wat hij in zijn snavel draagt.

Berend Voslamber deed veertig jaar onderzoek naar grauwe ganzen en kent deze vogel als geen ander. Hij beschrijft het leven van de grauwe gans van ei tot volwassen dier. Aan de hand van opmerkelijke individuen toont hij aan hoe succesvol of juist niet de grauwe gans als broedvogel is, hij beschrijft de gevolgen van veranderende biotopen en laat zien dat het tellen en het ringen van de vogels diepgaande kennis oplevert. Naast de vogels komen ook de ontwikkelingen in zijn onderzoek en de mensen die de auteur tijdens zijn werk ontmoette aan bod.

Berend Voslamber is in Nederland dé grauwe ganzen deskundige. Hij werkte ruim twintig jaar als bioloog bij Sovon - Vogelonderzoek Nederland.

 

Mijn grauwe ganzen | Berend Voslamber | ISBN 978 94 6471 081 6 | Paperback | 304 pagina's | verkoopprijs € 27,90 | Verschijnt 24 november bij Noordboek


Bijlagen en downloads

20160603_122358_Berend met adult_Berend Voslamber.jpg
Download bestand