27 oktober 2023

Boekbericht: 14 november verschijnt 'De lange schaduw van de duivel' van Raoul Bauer

De lange schaduw van de duivel

 

Raoul Bauer

verschijnt 14 november bij Sterck & De Vreese

onder redactie van Dominique en Mikaël Bauer

Geloof jij nog in de duivel? Tot ongeveer halfweg de achttiende eeuw was het stellen van deze vraag veelal een onzinnige uitglijder. Mensen geloofden in God, maar waren ook beducht voor satan.

In dit boek meandert het verhaal van de duivel dwars door eeuwen cultuurgeschiedenis, vanaf zijn discrete aanwezigheid in het boek Job tot zijn verweerd, metaforisch bestaan in de hedendaagse seculiere wereld. Zijn verhaal is dat van een ambigu en verborgen wezen, van een meester-illusionist die de nachtzijde van de cultuur belichaamt. In de loop der tijd verandert hij drastisch: van verleider in dienst van God die het aflegt tegen Christus en de vrije mens tot een quasi anti-God tijdens de heksenwaan. Hij sluipt de verbeelding van zijn slachtoffers binnen, tot hij zich stilaan terugtrekt als verborgen kracht in de natuur. Uiteindelijk verdwijnt hij ook daar, als een vreemd relict, en transformeert hij tot een literair-esthetische vertolking van de moderniteit.

Raoul Bauer (†2022) was een autoriteit inzake cultuurgeschiedenis. Zijn kinderen Dominique Bauer (KU Leuven), en Mikaël Bauer (McGill University) voltooiden het boek postuum met de grootste zorg.

De lange schaduw van de duivel | Raoul Bauer | verschijnt 14 november bij Sterck & De Vreese | ISBN 978 94 6471 113 4 | paperback, 240 pagina’s | verkoopprijs € 27,50


Bijlagen en downloads

voorplat De lange schaduw van de duivel high res.jpg
Download bestand