16 oktober 2023

Boekbericht: 24 oktober verschijnt 'De staalwoestijn' van Saskia Sluijter

Logo Noordboek
 

De staalwoestijn

 

Verandering van een landschap,

van Hoogovens tot Tata:

 

Een geschiedenis

 
 

Saskia Sluiter

 

verschijnt 24 oktober 2023

Ooit een van de mooiste landschappen van Nederland, met uitgestrekte bossen en vruchtbare landerijen. Dichters noemden het ‘Hollands Arcadië’. Tegenwoordig is het een van onze meest vervuilende en vervuilde industriegebieden. Om te begrijpen hoe dat gebeuren kon, moet je de geschiedenis dicht op de huid zitten.

De geschiedenis begint met het graven van het Noordzeekanaal en de overwegingen daarvoor. Het boek zoomt in op de bewoners, het ritme van hun leven, de sociale structuur ervan. Na de Eerste Wereldoorlog nestelt Hoogovens zich in het dan nog ongerepte duingebied. Met de komst van die fabriek raken de veranderingen in een versnelling.

Het boek bestaat uit drie delen: Breesaap en Rooswijk beschrijft het leven voor de komst van Hoogovens, Hoogovens tot de oliecrisis geeft een beeld van de periode van 1918 tot 1973, Oliecrisis tot heden beschrijft het tijdvak van 1973 tot halverwege 2022. Het verleden wordt gisteren, gisteren wordt vandaag en vandaag geeft uitzicht op de toekomst. Hoe zal die eruitzien?

Beeldend kunstenaar Saskia Sluiter groeide op in Heemstede en streek uiteindelijk in de IJmond neer. Ze schrijft artikelen die plaatselijke en internationale geschiedenis met elkaar verbinden en bemoeit zich met kunst en cultuur in het IJmondse.

De staalwoestijn. Verandering van een landschap, van Hoogovens tot Tata: een geschiedenis | Saskia Sluiter | verschijnt 24 oktober bij Noordboek | ISBN 978 94 6471 063 2 | Paperback, 336 pagina’s | verkoopprijs € 24,90


Bijlagen en downloads

Staalwoestijn - voor.jpg
Download bestand