30 augustus 2023

Boekbericht: 25 september verschijnt 'Ezelsoren en wolfstanden' van Katharina Smeyers

 

Ezelsoren en wolfstanden

 

 

 

De geschiedenis van het boek 
(800-1500)

 

 

 

Voor het hele gezin

 
 

Katharina Smeyer

 

 

 

Met tekeningen van Joris Snaet

verschijnt 25 september bij Sterck & De Vreese

Elke dag worden er miljoenen boeken gedrukt. In de middeleeuwen was het anders. Een boek was zo kostbaar als een stenen huis, niet bedoeld om er slordig mee om te springen. Boeken lagen veilig in een kist of aan een ketting. Alleen wie veel geld had, kon zich boeken permitteren. Het waren echte pronkstukken.

Er kwam heel wat handwerk aan te pas: de perkamentmaker maakte de dierenhuiden schrijfklaar, de kopiist schreef letter voor letter over en de rubricator duidde de hoofdletters aan. Daarna voegde de miniaturist versieringen toe en ook kleine schilderijtjes die het verhaal moesten uitbeelden. De boekbinder ten slotte zorgde ervoor dat alle perkamentvellen in een prachtige band werden gevat.

 

 

 

De buikfles met water

Om de fijne details van een illustratie te schilderen, heeft de miniaturist veel licht nodig. Als het in zijn atelier te donker wordt, gebruikt hij een kaars om bij te lichten. Het licht is sterker als hij tussen het blad en de brandende kaars een met water gevulde buikfles zet. De gevulde fles werkt als een vergrootglas.

 

 

 

Het productieproces van een boek kwam in een hogere versnelling met de uitvinding van de boekdrukkunst. De tekst werd samengesteld met losse metalen letters en daarna op papier gedrukt met een drukpers. Gedrukt met honderden exemplaren tegelijk werd het boek toegankelijker voor iedereen.

Katharina Smeyers, kunsthistorica en conservator bij Bijzondere Collecties van KU Leuven, en Joris Snaet, doctor in de kunstwetenschappen, illustrator en cartoonist, vertellen de fascinerende geschiedenis van het boek.

 

 

 

Ezelsoren en wolfstanden. De geschiedenis van het boek (800 - 1500) | Katharina Smeyers | verschijnt bij 25 september bij Sterck & De Vreese | ISBN 978 94 6471 112 7 | Hardback, 135 pagina’s | verkoopprijs € 24,90


Bijlagen en downloads

NRD_Ezelsoren_omslag voorkant hr.jpg
Download bestand