Boekbericht: 23 mei verschijnt ‘Dan staat het gras als liefde, een toekomst voor natuur in Nederland’ van Sander Turnhout
23 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek
Dan staat het gras als liefde
Een toekomst voor natuur in Nederland
Sander Turnhout
Introductie
Om de biodiversiteitscrisis te kunnen keren moeten alle registers open. De stikstofcrisis en de insectensterfte laten zien dat natuurbeheer in natuurgebieden niet langer volstaat. We hebben andere landbouw nodig, en daarom ook andere verdienmodellen. En een andere economie en daarom ook andere culturele opvattingen.
We staan aan de vooravond van een transitie van het formaat van Galileo. We weten dat de aarde niet het centrum van het universum is maar de gevestigde instituten hebben moeite om de nieuwe waarheden te accepteren. Alles moet overal anders.
Door een breed opgezette avond te organiseren over natuur en biodiversiteit zwengelen we de broodnodige verandering aan. In allerlei vakgebieden.
Alles moet overal anders
In Nederland hebben we natuurbeleid dat gebaseerd is op verdedigend voetballen. Met man en macht proberen we restjes natuur overeind te houden met veel liefde maar ook met veel kunst en vliegwerk. Ons instrumentarium is gebaseerd op redden wat er te redden valt. Dat is op zich nodig maar een offensieve strategie ontbreekt. We hebben niet geleerd om te sturen op wat goed gaat. We hebben boetes voor overtredingen van de natuurwet maar we hebben geen handhaving en geen beloningssysteem. We waarderen natuur niet om positieve kwaliteiten zoals rust, schoonheid en gezondheid. Er is nog geen bevredigend antwoord op de vraag: hoe dan wel? Dus niet alleen de landbouw en de industrie moet veranderen, we hebben ook echt ander natuurbeleid nodig.
In het boek ‘Dan staat het gras als liefde’ wordt verkend wat er nodig is om een toekomst voor de natuur veilig te stellen. Het geeft lang niet alle antwoorden maar om het toch concreet te maken staan er praktische tips beschreven van dingen waar je meteen mee kan beginnen om de zaak vooruit te brengen. Doel van de presentatie is de beweging groter maken dan het boek alleen. Dat is ie natuurlijk al, maar we duwen mee.
Het Nieuwe Instituut
De avond vindt plaats op 23 mei 2023 bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam tussen 19.30 en 22.00 uur. Het Nieuwe Instituut is de eerste ZOOPERATIE van Nederland, een organisatie die optimale samenwerking beoogt tussen alle levensvormen.
Programma
18.30 Inloop
19.00 Welkom met muziek en poëzie
De Kift (band en Jan Arendsvertolkers)
19.30 Bedrijfsmodellen voor samenwerking tussen alle levensvormen
Alex Kuitenbrouwer, initiatiefnemer ZOOP
Maaike van Stiphout spreker voor de levenden
19.50 #deeldeverwondering en wordt #groenkijker
Rik van der Linden (verwonderaar)
Sanne Rovers (documentairemaker)
20.10 Anders praten over natuur
Noelle Aarts (Hoogleraar Socio-ecological interactions Radboud Universiteit)
20.30 Rechten voor de natuur: wat is het en wat wordt het?
Arie Trouwborst (Hoogleraar natuurbeschermingsrecht Universiteit van Tilburg) en
Jessica den Outer (milieujurist en voorvechter rechten voor de Natuur)
20.30 The times they are transforming
Ingrid Visseren (hoogleraar environmental governance and politics Radboud Universiteit)
20.50 Van natuurinclusieve landbouw naar landbouwinclusieve natuur
Wouter van Eck, initiatiefnemer Stichting Voedselbossen
Anne van Leeuwen regeneratieve boerderij Bodemzicht
21.10 De politiek van de natuur
Esther Ouwehand (Kamerlid en fractievoorzitter Partij voor de dieren)
21.30 Feest De Kift
22.00 Afsluiting
Over het boek
In Dan staat het gras als liefde verkent de auteur wat er nodig is om een toekomst voor de natuur en voor onszelf veilig te stellen. Om de biodiversiteitscrisis te kunnen keren moeten alle registers open. De stikstofcrisis en de insectensterfte laten zien dat natuurbeheer in natuurgebieden niet langer volstaat. We hebben andere landbouw nodig, en daarom ook andere verdienmodellen. En een andere economie, en daarom ook andere culturele opvattingen.
We staan aan de vooravond van een transitie van het formaat van Galileo. We weten dat de aarde niet het centrum van het universum is, maar de gevestigde instituten hebben moeite om de nieuwe waarheden te accepteren: alles moet overal anders. Om het concreet te maken, bevat het boek ook praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt om de zaak vooruit te brengen.
Sander Turnhout werkt als strategisch adviseur bij SoortenNL en Radboud Healthy Landscape. Hij houdt onmatig veel van buiten zijn en heeft een voorliefde voor ultralopen.
Dan staat het gras als liefde. Een toekomst voor natuur in Nederland | Sander Turnhout | ISBN 978 94 6471 078 6 | Paperback | 176 pagina's | verkoopprijs € 19,90 | Verschijnt 18 mei bij Noordboek