23 januari 2023

'Het verhaal van een berging' van Leo August de Bock

 

16 januari verschijnt bij uitgeverij Sterck & De Vreese

Het verhaal van een berging

Burgerparticipatie, het nieuwe normaal?

Leo August de Bock

Bij kernenergie hoort nucleair afval, dat honderdduizenden jaren nodig heeft om zijn radioactiviteit te verliezen. In Dessel en Mol zal dit afval worden opgeslagen. Het verhaal van een berging brengt het verhaal van meer dan twintig jaar studeren en overleggen tussen burgers, overheid en de beheerder van het nucleaire afval, NIRAS. Ze beslissen samen over hoe, waar, wanneer, en tegen welke voorwaarden er een berging kan komen. Ze pionieren voor de rest van de wereld, want zowel het proces als de uitkomst ervan is uniek en exemplarisch.

Het verhaal van een berging toont aan de hand van een concrete, inspirerende case de mogelijk succesvolle optie aan die burgers, overheden en overheidsinstellingen in de toekomst hebben: eerlijke participatie van burgers over beleid dat hen rechtstreeks aangaat, wars van partijpolitiek en van selectieve belangenbehartiging.

Het radioactieve afval neemt z’n tijd. De geheel veilige, bovengrondse berging van laagradioactief afval is een eerste stap naar een transparante oplossing voor wie nu is en meer nog voor latere generaties.

Leo August De Bock (Sint-Niklaas, 1959) is een internationaal veelvuldig gelauwerde documentairemaker. Hij was hoofdredacteur van de VRT-televisienieuwsdienst.

 

Het verhaal van een berging. Burgerparticipatie, het nieuwe normaal? | Leo August de Bock| ISBN 978 946 471 001 4 | Paperback | 176 pagina's | verkoopprijs € 24,95 | Verschijnt 6 december bij Sterck & De Vreese 


Bijlagen en downloads

Inkijk_Het verhaal van een berging.pdf
Download bestand
OMS_voor_het verhaal van een berging_hr.jpg
Download bestand