31 oktober 2022

De paraplu-stelling verkozen tot ‘beste populairwetenschappelijke boek’

De paraplu-stelling verkozen tot ‘beste populairwetenschappelijke boek’

 

De Franse auteur Mickaël Launay heeft de allereerste Cosmos Boekenprijs gewonnen. Het boek werd zowel door een scholierenjury als door een vakjury verkozen tot beste populairwetenschappelijke boek van het jaar.

 

De paraplu-stelling is een boek dat speels omgaat met wiskunde. Het laat zien wat je met wiskunde kunt doen en hoe verrassend de uitkomsten soms zijn. Wiskundigen denken abstract. Ze berekenen data bijvoorbeeld als 20 november + 15 dagen = 35 november. De abstracte getallen zijn hier als een paraplu die over de werkelijkheid wordt gehouden om zo even snel wat dingen te kunnen doorrekenen. Launay laat zien hoe dit tot verrassende uitkomsten leidt. Wie denkt als een wiskundige, kan bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat sommige rivieren omhoog lopen. De Aarde is bij de evenaar dikker en de zwaartekracht is daar sterker, met als gevolg dat sommige rivieren gemeten vanaf de aardkern echt omhoog lopen. Het boek staat vol met dit soort tegen-intuïtieve maar toch echt juiste inzichten.

Zowel de 40-koppige jury van scholieren uit mavo, havo en vwo, als de vakjury met hoogleraren bleken onder de indruk van het boek, waardoor Launay afgelopen vrijdag (28 okt 2022) twee prijzen in ontvangst kon nemen. De uitreiking vond plaats in de chique Koninklijke Industrieele Groote Club te Amsterdam. De beide jury’s prezen de schitterende illustraties in het boek Chloé Bouchaour, toevallig ook de partner van Launay. Ook zij werd met hun kind op arm het podium opgehesen. Het echtpaar ontving tweemaal 2000 euro en een fraai kunstwerk. Launay’s Paraplu-stelling liet Helgoland van Carlo Rovelli, Fundamenteel van Frank Wilczek, Het multiversum van Ans Hekkenberg en De fusiedroom van Jean-Paul Keulen achter zich.

 

    

 

Over de Cosmos Boekenprijs

De Cosmos Boekenprijs is een initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) waarmee het beste populairwetenschappelijke boek over natuurkunde, wiskunde of sterrenkunde van dat jaar wordt beloond. Het initiatief voor de prijs is overgewaaid uit Italië en wordt in meerdere Europese landen uitgerold. ‘Het doel is om jonge mensen aan te moedigen om te gaan lezen’, vertelde Initiatiefnemer Gianfranco Bertone, astrodeeltjesfysicus aan de Universiteit van Amsterdam. De Nederlandse vakjury bestond dit jaar uit de fysici Jan Pieter van der Schaar, Rasa Muller, Klaas Landsman, Anna Watts en uit wetenschapsfilosoof Henk de Regt. De praktisch organisatie van de prijs was in handen van New Scientist.

 

De paraplu-stelling. Verrassende inzichten uit de wis- en natuurkunde | Mickaël Launay | ISBN 978 90 561 5769 2 | Paperback | 301 pagina's | verkoopprijs € 24,90 | Noordboek


Bijlagen en downloads

356886_OMS_voor.jpg
Download bestand
inkijk_paraplu stelling_lr.pdf
Download bestand