13 oktober 2022

Winnaar Ithakaprijs 2022 Boeren op de buitenplaats van Gerrit van Oosterom

Winnaar van de Ithakaprijs 2022 het boek; Boeren op de buitenplaats. De relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640-1840) van auteur Gerrit Oosterom. Op donderdag 13 oktober jl. is bekend gemaakt dat uit de tien inzendingen dit boek de winnaar is.  

De feestelijke uitreiking van de sKBL-Ithakaprijs vond plaats op het fraai gerestaureerde Huis Landfort te Megchelen (Gld) en werd voor de achtste maal uitgereikt. Dit werd mede mogelijk dankzij een particuliere schenking. 

Voor dit boek onderzocht Gerrit van Oosterom ruim honderdzestig buitenplaatsen uit het Amstelland, hun eigenaren, pachtboeren en landbezit. Naast de economische aspecten besteedt hij veel aandacht aan de manier waarop die boerderijen ruimtelijk werden ingepast op de buitenplaats. In zijn veel omvattende onderzoek beschrijft hij ook de sociale verhouding tussen boeren en pachtheren, de rol van vee binnen de buitenplaatscultuur en de ideologie achter deze unieke combinatie van nut en genoegen.

Met de Ithakaprijs wordt er aandacht gegenereert voor het belang van behoud van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. De prijs wordt gegeven voor publicaties die dit erfgoed op vernieuwende of verbindende wijze beschrijven dan wel hun toegankelijkheid bij een breder publiek vergroten. Van de inzendingen kan, naar het oordeel van de jury, de beste publicatie met deze prijs worden uitgelicht.

Boeren op de buitenplaats

De relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640-1840)

Gerrit van Oosterom

 

Wij feliciteren Gerrit van Oosterom van harte met het behalen van deze prijs!

Boeren op de buitenplaats. De relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640-1840) | Gerrit van Oosterom | ISBN 978 90 561 5864 4 | Hardcover | 540 pagina's | verkoopprijs € 49,90 | Verschenen juni 2022 bij Noordboek


Bijlagen en downloads

Inkijk_Boeren op de buitenplaats.pdf
Download bestand
OMS_voor_Boeren op de buitenplaats_hr.jpg
Download bestand